· El portaveu, José Abadías, recorda que es va aprovar una proposta fa un any però “la situació política ens obliga a insistir perquè s’executi immediatament”

 

Rubí, dilluns 5 de març del 2018. El Grup Parlamentari de Ciutadans (Cs) ha impulsat de nou una proposta de resolució “instant a la Generalitat a complir immediatament tots els convenis signats per traslladar o soterrar les torres elèctriques que passen per Rubí”, segons ha explicat el portaveu municipal en el consistori, José Abadías. El regidor ha recordat que “fa un any es va aprovar una proposta de resolució també de Cs” però “la situació política en aquest temps ens ha obligat a insistir perquè no quedi en l’oblit i s’executi al més aviat possible”. El text ha estat presentat pel portaveu de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, i la diputada Munia Fernández-Jordán.

José Abadías ha destacat que la situació geogràfica de Rubí “fa que sigui un punt estratègic en la distribució d’electricitat a Catalunya, amb un gran nombre de línies i torres elèctriques en la població des de fa dècades”. Per aquest motiu, “els veïns suporten una elevada concentració electromagnètica que, segons nombrosos informes i estudis, suposa un elevat risc per a la salut”, ha advertit l’edil. A més, l’extensa presència d’aquests equipaments “comporta també un major perill d’accidents elèctrics respecte a altres ciutats”.

Per tot això, fa anys que el consistori va acordar per unanimitat, amb el suport també del Defensor del Poble de Rubí, declaracions polítiques i socials per solucionar aquest problema. A més, al maig de 2006 es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Rubí, la Generalitat i Red Eléctrica de España, que indicava la conveniència de desplaçar o soterrar els trams de línies elèctriques d’alta tensió que passen per zones urbanes, sobretot en l’Avinguda de Ca Fatjó. La Proposta de Resolució de Cs demana el “compliment immediat dels acords amb tots els agents implicats (Xarxa Elèctrica d’Espanya, empreses propietàries de les línies i Institut Català de l’Energia)”, ha conclòs Abadías.